niedziela, 6 marca 2022

Spaghetti z cukinią i kremowym sosem paprykowo pomidorowym

 Cienkie spaghetti zanurzone jest w sosie powstałym z duszonej cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów, mieszanki aromatycznych przypraw, które nadają całości charakteru oraz płatkami drożdżowymi przywodzącymi serowy posmak. Całość wieńczy śmietanka sojowa sprawiająca, że powstały sos ma aksamitną, lekko kremową konsystencję... 





Składniki (na dwie nieduże porcje):

- ulubione spaghetti (u mnie capellini)
- średniej wielkości cukinia
- cebula
- 5 suszonych pomidorów (takich jak suszone owoce, bez zalewy)
- sos sojowy
- śmietanka sojowa (można zastąpić zwykłą)
- płatki drożdżowe nieaktywne (2-4 łyżki)
- oliwa

Przyprawy (ilość wg upodobań):
- sól
- czosnek
- słodka papryka
- ostra papryka
- wędzona papryka

Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, żeby zmiękły.
Cebulę drobno siekamy i dusimy na odrobinie oliwy pod przykryciem - można dodać niewielką ilość wody. Dodajemy posiekane suszone pomidory i po chwili posiekaną na półkrążki cukinię.
Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy przyprawy, sos sojowy i płatki drożdżowe. 
Zostawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły i gotujemy makaron.
Na koniec dolewamy śmietankę i przerzucamy ugotowaną pastę.






2 komentarze: